Aluminium

Aluminium is een licht, buigzaam metaal en een goede geleider. Jarenlang was het metaal zo kostbaar dat het in ornamenten toegepast werd. Pas in 1886 werd productie op grote schaal mogelijk, dankzij de elektrochemie.

Brons

Brons is een samenstelling van tin en koper. Deze combinatie maakt het metaal harder en sterker. Brons is vrij zacht en kan goed gevormd en uitgehamerd worden. Daarnaast laat het zich heel gemakkelijk in een mal gieten.

IJzer

IJzer is heel sterk en wordt veel toegepast in auto’s, schepen en grote constructies. De aardkorst bestaat voor ongeveer 5% uit ijzer en in vrijwel alle delen van de wereld zijn ijzermijnen te vinden.

Koper

Omdat koper buigzaam is en een goede geleider voor elektriciteit en warmte, wordt het veel toegepast in de industrie. Denk aan koperdraad, elektromotoren en generatoren.

Lood

Lood is schadelijk voor het milieu. Om die reden is het gebruik ervan teruggedrongen, maar het gebruik is in de bouw in Nederland weer toegestaan vanwege de recycleerbaarheid.

Messing

Messing, ook wel geelkoper genoemd, is een samenstelling van koper en zink. Messing laat zich makkelijk bewerken en heeft een aantrekkelijke kleur, die op goud lijkt.

Roestvrij staal

Roestvast of roestvrij staal, ook RVS of inox genoemd, kent veel toepassingen in en om huis. RVS is een samenstelling van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. De hoeveelheid koolstof bepaalt de hardheid van het staal.

Staal

Wereldwijd wordt er jaarlijks ongeveer 1600 miljoen ton staal geproduceerd. Het wordt veel gebruikt als constructiemateriaal voor bruggen en andere grote bouwwerken. Er zijn vele soorten staal, die variëren in hun samenstelling van ijzer en koolstof. De koolstof wordt gebruikt om een hoge treksterkte en hardheid te verkrijgen.

Tin

Tin heeft een verhardend effect op koper. Daarom werd het vroeger vooral gebruikt voor het maken van gereedschap en wapens. Huidige toepassingen zijn bijvoorbeeld soldeertin voor de loodgieter, de boekdrukkunst, sierbekers en kerkklokken.

Zink

Je kent zink waarschijnlijk van je batterijen, de regenpijp, dakgoot of als muntmetaal. Maar het is ook te vinden in auto’s (als milieuvriendelijke vervanger van lood) en in de samenstellingen messing, zilvernikkel en tin.

Heeft u een vraag? Ik stroop graag de mouwen voor u op!
Wilt u samenwerken? Daar sta ik altijd voor open!

Neem direct contact op